• Klara: Alan Lomax en de roots van de blues
  • Klara: Alan Lomax en de roots van de blues

Klara: Alan Lomax en de roots van de blues

Alan Lomax en Jerome Weisner (foto Bernard Hoffman)

“Zonder Alan Lomax was de blues misschien nooit zo bekend geworden. Dan waren er geen Beatles en geen Rolling Stones geweest." Musicoloog en etnoloog Lomax trok vanaf de jaren 1930 door de Verenigde Staten en Europa op zoek naar volksmuziek. Het bekendst werden zijn opnames in het diepe Zuiden van de VS. Het progamma Espresso van de Belgische radiozender Klara volgt de hele week Alan Lomax. Deep down south, in het land waar de blues begon: https://klara.be/alan-lomax-en-de-roots-van-de-blues?deliveryName=DM254127

Lakplaten
Twintig jaar geleden overleed Alan Lomax. Lomax was een Amerikaanse musicoloog en etnoloog. En vanaf de jaren 1930 trok hij dwars door de Verenigde Staten en Europa op zoek naar volksmuziek. Eerst samen met zijn vader John, later alleen.
De wereld zag er nog helemaal anders uit. Er was al wel radio maar nog geen televisie, laat staan Youtube of Spotify waarop je muziek van overal kon beluisteren. In de kofferbak van zijn auto stak een enorm opnameapparaat. Met lakplaten, batterijen en lange kabels raakte Lomax overal waar er muziek werd gemaakt.

Opnames bronnen van de blues
Het bekendst werden de opnames die hij maakte in het diepe Zuiden van de VS. De Tweede Wereldoorlog was nog niet begonnen, de slavernij nog niet lang geleden afgeschaft. In de Mississippi Delta, een moerasgebied niet ver van Memphis, Tennessee, leefden de mensen nog apart naast elkaar. Witte mensen naast zwarte mensen. Lomax ging er op zoek naar de bronnen van de blues.

Lomax Digital Archive
Espresso volgt Alan Lomax. Deep down South, dwars door het land waar de blues begon. Lees zeker ‘The Land where the Blues began’, het boek van Alan Lomax waarop we ons baseren. Het werd uitgegeven door The New Press.
Online vind je ook The Lomax Digital Archive, zijn hele archief. Met nog veel meer muziek, interviews en ook beeld.