• Ons verhaal

Ons verhaal

'Roots in Maastricht is here to stay!'

In de loop van 2017 komt een aantal liefhebbers van roots & americana muziek tot de conclusie dat er in Maastricht een gat dreigt te ontstaan tussen pop/rock aan de ene kant met de Muziekgieterij als trekker en jazz aan de andere kant onder aanvoering van Jazz Maastricht. ”Wat we missen is roots & americana als verbindende schakel tussen die twee!”
Zo gezegd, zo gedaan. In januari 2018 ziet de stichting Roots Unlimited het levenslicht. Doel: het zo breed mogelijk promoten van roots & americana in Maastricht en omgeving. Nu, ruim 2 jaar later, mogen we gerust stellen dat de stichting volop tot ontwikkeling is gekomen: bijna 20 concerten met binnen- en buitenlandse artiesten, ondersteuning van een aantal veelbelovende talenten, een eigen orkest dat met verve muziek en cultuur uitdraagt, een fraaie website, Facebook actief, een eigen digitale krant en nog veel meer woeste plannen.
In 2020 en 2021 lagen de activiteiten van Roots Unlimited voor het grootste gedeelte stil door de Corona-maatregelen. In 2022 is de draad weer opgepakt en organiseren we concerten en het Roots Experience festival met een bluesnight en een Roots Experience weekend


Stichting
In de zomer van 2017 staken Hubert van Hoof, Guido van den Boorn en Wim Smeets van de Muziekgieterij de hoofden bij elkaar toen bleek dat rootsmuziek een ondergeschoven kindje bleef in de programmering van de Maastrichtse poptempel. Een en ander leidde ertoe dat in januari 2018 de stichting Roots Unlimited Maastricht een feit was en Guido de voorzittershamer ter hand nam. Dat voorjaar stonden vier concerten op het programma in de Gelagkamer: Iain Matthews verrichtte de muzikale aftrap, gevolgd door Bertus Borgers, Henk Steijvers en Specs Hildebrand. Artiesten van regionale en nationale faam.

Internationaal
Op de agenda staan concerten van internationale artiesten, afgewisseld met lokaal en regionaal talent (zie nieuws). Deze concerten gaan plaatsvinden op bijzondere en onverwachte locaties. Hou daarom de website en Roots Unlimited FaceBook-pagina in de gaten!

Grondverf
Verder staan er nog een aantal zaken in de grondverf, naast het verder uitbouwen van de website met nieuws en met wetenswaardigheden, columns en achtergrondartikelen.
Zo wordt er gewerkt aan nieuwe activiteiten als een Roots Unlimited Club, een digitale Roots Gazette (naam onder voorbehoud uiteraard).

Ambitieus? Zeker. Onmogelijk? Zeker niet. In de stichting zijn mensen actief die, met betrekking tot initiatieven in de muziekwereld, wel vaker het gelijk aan hun zijde hebben gekregen. Wij zijn er dan ook van overtuigend dat Roots Unlimited in Maastricht en omstreken zal aarden en zal uitgroeien tot mooi en bijzonder initiatief dat een culturele meerwaarde kan betekenen voor onze regio.