• Ruige Roots (2)

Ruige Roots (2)

Murder by Death

In ht eerste deel van Ruige Roots hebben we The Agnostics uit Calgary gebruikt om een trend in de roots/americana te markeren waar we al sinds de eeeuwwisseling van kunnen genieten, namelijk een intens huwelijk tussen country, bluegrass en de blues. Het levert rauwe & bezeten uptempo muziek, soms uitdagend en soms gewoon ronduit kwaadaardig..... Het verhaal gaat verder.

Losse onderdelen / door Guido van den Boorn

Wat opvalt is dat de artiesten niet uit de grote stad komen, niet van de West of de East Coast. Nee, ze komen juist van het platteland, uit kleine gemeenschappen en provinciale stadjes. Ze hebben daarbij vaak een goede opleiding achter de rug. Weg van de gebaande paden gaan ze op zoek naar nieuwe sounds & visions. Amerikaanse media hebben het over “possessed roots”.

Reverend Peyton’s Big Damn Band
Een goed voorbeeld in de slipstream van The Agnostics is The Reverend Peyton’s Big Damn Band uit Brown County, Indiana. 9 albums in 12 jaar, 300 gigs per jaar, met de kleinst mogelijk formatie: gitaar-wasbord-drum. Als dat niet “bezeten” is .… Josh Peyton, een begenadigd fingerpicker, die zoals hij zelf zegt Mississippi John Hurt en Howlin’ Wolf het liefst in één nummer stopt. Zijn vrouw Breezy bespeelt haar wasbord zó agressief dat de band na een optreden naast CD’s ook afgebroken wasborden verkoopt. Drummer Max heeft een kit die hoofdzakelijk uit plastic jerrycans bestaat. Een onwaarschijnlijk trio dat onvergetelijke roots maakt:
Geniet van het satanische Devils look like angels

Hurricane
Of wat dacht je van Possessed by Paul James, de eenmans-formatie van Konrad Wert (1976) uit Lee County, Florida. Konrad is onderwijzer in de Mennonitische (verwant aan de Amish) gemeenschap van Boerne Texas en verdeelt zijn tijd tussen de school, de kerk, het maken van familiefilms en (sinds 2006) optreden. En wat voor optreden! Konrad is een multi-instrumentalist die helemaal uit zijn dak gaat op de fiddle. Hem overvalt een soort gedreven waanzin, zegt hij, en dan vergeet hij alles om zich heen. Dat levert hem geen windeieren op getuige hoge noteringen op Billboard Magazine en de eretitel “a one man folk wonder” die de New York Times hem gaf.
Laat je overrompelen door Hurricane.

Murder by Death
Als uitsmijter Murder by Death uit – alweer – Bloomington, Indiana. In 8 albums sinds 2002 laat de 5-mans band je in hun uitzinnige bezetting horen wat zij verstaan onder gothic roots (als variant in de alt.country genre): elektrische cello met twee bassen, liveoptredens waarbij soms halfweg het licht wordt uitgedraaid, albums over het uitmoorden van een Mexicaans dorp door de duivel. Barokke horror en westernmuziek zijn nooit ver weg in hun gedrevenheid.
Ben jij hun Brother?