• Ruige Roots (3)
  • Ruige Roots (3)

Ruige Roots (3)

.357 String Band

'Streetgrass, hobocore, gypsypunk, gutterbilly, gothic country', allemaal pogingen om een naam te plakken op die punk wave die sinds de eeuwwisseling door de rootswereld waait. Duistere punk zelfs.
Goed voorbeeld: de beroemde .357 String Band uit Milwakee. Met alleen snaarinstrumenten in de vuisten veroveren ze tussen 2004 en 2011 in een razend dollemansrit Amerika: “murder ballads, outlaw country, frenzy folk en de donkerste diepten van het Evangelie”, zo spreken de Stringers over hun eigen muziek. Tot 2011. Dan is de benzine op, opgebrand. Geniet je van de psychobilly van een band als The Goddamn Gallows, dan weet je waar je hun voorouders kunt vinden….in Wisconsin.

Slim Cessna’s Auto Club

Losse onderdelen / door Guido van den Boorn

Geniet van de Gallows en hun indrukwekkende “Serafino” - https://youtu.be/T5jUm5xkioM

“Crabgrass” noemen ze het zelf, Black Jake & the Carnies uit Michigan, of te wel hun muzikale huwelijk tussen punk en bluegrass. Een lichtere versie van de “ruige roots”, feestelijk & vrolijk. Met fancy fair games op toneel, groteske verkleedpartijen, een Rad van (Mis)Avontuur, banjo’s met kerstverlichting dansend rond een pinball machine, en ga zo maar door. Black Jake maakt van good ol’roots een echt circus. Carnies = carnavalsgekken!

Ontmoet Black Jake’s 'Bone Man'  - https://youtu.be/uam1gqMvR4k

Carter meets Ramones
Als je wilt weten wat een ontmoeting van de Carter Family met de Ramones voor muziek zou opleveren, geniet dan van The Can Kickers uit Connecticut; ”ol’timey riot music for dancing”.Ze zoeken oude fiddle- nummers en steken die in aanstekelijke nieuwe jas, uptempo en grillig.

Zie je toch meer in een ontmoeting tussen Hank Williams en The Misfits, zoek dan het gezelschap van de al wat oudere Slim Cessna’s Auto Club uit Colorado, een beetje te vergelijken met de Legendary Shack Shakers: zondig & spookachtig. De waanzin van de duivel, verdreven uit de donkerste krochten van de Americana: exorcisten op het podium laten ze hun publiek leeg en verslagen achter na het zoveelste dampende gig. Maar wat een show! Bewijs? Hun: Jesus is in my body

En zo kunnen we nog wel even een tijdje doorgaan: bijvoorbeeld een voorloper als 16 Horsepower, White Cowbell Oklahoma, The Dirt Daubers, Highlonesome, The Pine Box Boys of Strawfoot. Ik denk niet dat dat nodig is.
Dus hiermee sluiten we de serie “Ruige Roots” en gaan op zoek naar nieuwe uithoeken & historische weetjes in de wondere wereld van de roots.