• Roots Unlimited in 2018

Roots Unlimited in 2018

Terugblik op het afgelopen jaar.

In het najaar van 2017 staken enkele roots- en Americana muziekliefhebbers de koppen bij elkaar met de intentie om deze muziek en de daarbij behorende cultuur te propageren in de Euregio met Maastricht als uitvalsbasis. De bedoeling is eveneens om de muzikale diversiteit –die er wel was, maar eind jaren tachtig geruisloos van de muziekpodia verdween- weer terug te brengen in onze regio. Om dit initiatief juridisch te formaliseren werd op 24 januari 2018, via een notariële akte, de Stichting Roots Unlimited opgericht.

Onze stichting tracht haar doel te bereiken door muziekconcerten te (laten) organiseren, evenals festivals en events; ook faciliteert de stichting een community van liefhebbers, de 'Roots Unlimited Club'. Gedragen op de golven van enthousiasme kwam er al snel door onze programmeurs een voorjaarsprogramma van huiskamerconcerten tot stand die gehouden werden in de Gelagkamer van de Gouverneur in de Boschstraat in Maastricht. Ons motto was klein en financieel verantwoord beginnen en op den duur groot(s) eindigen.

Iain Matthews
De muzikale aftrap werd verricht door niemand minder dan Iain Matthews, bekend van de wereldhit Woodstock. Wij hadden de primeur dat hij nummers uit zijn nieuwe album “Like a radio” voor het eerst voor publiek speelde. Zijn solo optreden werd een succes in een nagenoeg tot de laatste plek bezette Gelagkamer. Vervolgens trad  Bertus Borgersop en ook zijn optreden mag gerust een succes genoemd worden. Hij lardeerde zijn muzikale optreden met humoristische anekdotes uit het begin van zijn loopbaan en wist ook hiermee zijn publiek te boeien.

Onze volgende artiest was local hero Henk Steyvers, o.a. bekend van Janssen Bagge Band en Carboon, die een grote schare aan eigen fans meebracht. Hij wist het publiek te vermaken met bekende en nieuwe nummers uit zijn uitgebreide repertoire. Het voorjaarsprogramma werd afgesloten met een concert van Specs Hildebrandeen bekende singer songwriter. Een prachtig optreden dat alleen meer toeschouwers verdiende.

Bij de concerten in de Gelagkamer hebben we gemerkt dat horecapubliek van oudsher niet gewend is om entree te betalen in kleine horeca etablissementen. Overal is gratis muziek en ook al hielden wij de entreeprijzen laag en populair, het hield toch mensen tegen om onze huiskamerconcerten te bezoeken.
In de loop van 2018 ontvingen we subsidies van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en het Elisabeth Strouven Fonds en werden we gesponsord door De Gouverneur, Hotel Beez, beiden in Maastricht en Hotel Riche in Valkenburg. Onze doelstelling is om ook zonder subsidies een plek te verwerven en te behouden in roots- en Americanaland. Ook na de succesvolle start zouden onze programmeurs aan de muzikale weg blijven timmeren met hun najaarsprogramma.

Fb
Roots Unlimited deed ook van zich spreken op haar eigen website en facebook. Ook hiervoor kregen we de nodige complimenten en het leverde ons de nodige positieve publiciteit op. Die publiciteit zochten we ook zelf op in bijvoorbeeld de Etalage, Week In Week Uit tot de Limburger. Daarnaast werd er een interview gegeven in het programma het Beleg van RTV. We kregen zelfs het aanbod om 1 uur per week Roots Unlimited te presenteren op de radio van L1. Tevens werd contact gezocht met de Afcent in Brunssum/Schinnen. Ook hier zit een potentieel roots- en Americanapubliek.

De nieuwe najaars concertreeks kreeg een upgrade. Onze ambities vroegen om een verdere professionalisering. Inmiddels weten steeds meer vrijwilligers de weg naar Roots Unlimited te vinden. Er haken ook mensen om verschillende redenen af. Deze personele wisselingen hebben gelukkig geen invloed gehad op het vertrouwen in en de continuïteit van Roots Unlimited. Bovendien zijn er verschillende prominenten in de muziekwereld die Roots Unlimited een warm hart toedragen.

Uitverkocht
We maakten stappen in 2018, daardoor moesten we op zoek naar andere locaties. Niet alleen om de piano van het aangekondigde duo Janssen en Derix (dit concert vindt alsnog plaats in 2019) te huisvesten maar ook voor onze topartiesten in dat najaar:
Karen Lovely & gitarist Ben Rice (blues) op zaterdag 3 november 2018 in harmoniezaal Ster der Toekomst en op zondag 9 december 2018 Melissa James & gitarist Tom Gamble (singer/songwriter) in de Groote Sociëteit.
De concerten van Karen Lovely en Melissa James waren top acts voor Roots Unlimited. Bij Melissa James was de zaal zelfs uitverkocht.

Samenwerking
Inmiddels raken we steeds meer overtuigd dat samenwerken een must is wil je in Maastricht iets op muzikaal gebied van de grond krijgen, om van elkaars faciliteiten/netwerken gebruik te maken en de financiële risico’s te beperken/te delen. In 2019 gaan wij actief samenwerken met o.a. de Muziekgieterij. Ook de gemeente Maastricht en de provincie Limburg worden in 2019 door ons opnieuw benaderd en betrokken bij onze plannen. Het idee leeft om in 2020 een Across The Ocean – festival te organiseren. Hierover heeft al overleg plaatsgevonden met de Muziekgieterij en is er intern een eigen werkgroep geformeerd.

Meedoen?
Roots Unlimited timmert flink aan de weg. Grotere naamsbekendheid bij het grote publiek in Maastricht en omstreken is slechts een kwestie van tijd. Die tijd zullen we ons moeten gunnen. We zijn op de goede weg.
Heb je goede ideeën of wil je actief meewerken aan de groei van Roots Unlimited in 2019 en verder? Neem dan contact met ons op.