Roots Heritage Orchestra terugblikken

Het Roots Heritage Orchestra beleefde dit jaar zijn vuurdoop op 30 mei 2019 in café-restaurant Bergrust in Ulestraten. Medio augustus volgde een muzikaal voorproefje van de music-diners die Derlon Maastricht daar organiseert en een week later luisterde men de opening van het culturele seizoen op. Zondag 24 november gold dat voor Thanksgiving Day-diner in Derlon Maastricht.


Muzikaal voorproefje RHO concerten hotel Derlon

Woensdagavond 21 augustus jl. vond er een bijzonder concert plaats op bovenstaande locatie, de Romeinse kelder onder Derlon Maastricht. Het was een mini-parcours, een muzikaal voorproefje van de music-diners die Derlon Maastricht daar samen met onder anderen het Roots Heritage Orchestra komend najaar organiseert.

Verrassingen
Het enthousiaste publiek kreeg een aantal nummers in diverse muzikale stijlen voorgeschoteld uit het brede repertoire van de Amerikaanse rootsmuziek waaronder blues, countryblues, oude jazz & swing, country, bluesgrass. Vocale gasten deze avond waren Merel van den Boogaard en Laura Engel, operazangeres bij het orkest van André Rieu. Laura liet een staalkaart van haar kunnen horen en zien op zowel klassiek als musical vlak en Merel liet horen waarom zijn al diverse prijzen in de wacht heeft gesleepd. Hoogtepunt vormde de guilty pleasures van Laura - country 'n western songs - waarbij Merel, samen met Margriet Dreuw, een prachtige driestemmige versie van Jolene ten gehore brachten.

Publiek, zangeressen, orkest waren het na afloop eens: "Een geslaagde avond en een geslaagde opzet, waar we dit najaar nog veel plezier van kunnen hebben." Mede dankzij het prima geluid van Arnold Smit.

Geslaagde try-out 30 mei 2019


Enkele reacties van het publiek:
"Top! Zeer interessant"
"Heel verrassend / gevarieerd/speciaal"
"Gevarieerd / ontroerend"
"Erg onderhoudend"
"Heerlijke muziek / gezellig"
" Super sfeer / bezieling"

Het Roots Heritage Orchestra nam het publiek 30 mei jl. in restaurant Bergrust in Ulestraten mee op een tour de chant door de geschiedenis van de moderne muziek. Van rags & traditionals van voor WO I, tot country en country-blues van na de oorlog tot recent werk van rond de eeuwwisseling. Het publiek kon daarnaast genieten van een gastoptreden van de Heerlense singer-songwriter Lotte Walda, solo en begeleid door het RHO.
Dit concert werd mede mogelijk gemaakt door Restaurant Bergrust in Ulestraten, Arnold Smit en Crutzen Auto’s in Beek.

Roots Heritage Orchestra

Good ol’ music for nowadays ears!

Een jaar of tien geleden ontstond in New York het Heritage Blues Orchestra ontstaan. Een aantal muzikanten wilden het rijke blues-repertoire nieuw leven inblazen door nummers daaruit te overgieten met een modern- en/of een retro-geluidsjasje. Dat leverde een klassiek sound op die wereldwijd aansloeg en nog steeds aanslaat.

Goed voorbeeld doet volgen en zo dicht mogelijk bij huis beginnen. In 2018 is in Maastricht de st. Roots Unlimited gestart met het organiseren van concerten en activiteiten om de roots-muziek (weer) de plaats te geven die haar toekomt.
Vandaaruit – en vanuit het Amerikaanse initiatief, ere wie ere toekomt – kwam het idee voort om het Roots Heritage Orchestra op te richten.

Collectief
De gedachter erachter is een soort van collectief van muzikanten te vormen die (alle aspecten van) de rootsmuziek willen stimuleren in onze contreien. Doel is dat in verschillende samenstellingen en bezettingen te doen, al naar gelang de opzet van het concert vraagt. Ook de settings kunnen variëren, van music-diners tot reguliere concerten tot workshops het begeleiden van educatieve projecten.

Mix
Dat moet resulteren in een mix van countryblues - blues - country - ballads, verzorgd door ‘ervaren' muzikanten die al hun inzicht en ervaring bij elkaar brengen om in de regio Maastricht (en ver daarbuiten) de liefde voor rootsmuziek in al zijn vormen en facetten te laten groeien voor oud en jong.

Het Roots Heritage Orchestra neemt u mee op een tour de chant door de geschiedenis van de moderne muziek. Van rags & traditionals van voor WO I, tot country en country-blues van na de oorlog tot recent werk van rond de eeuwwisseling.