• Bobbie Gentry Revisited: cd-box en tribute-cd

Bobbie Gentry Revisited: cd-box en tribute-cd

Het artikel ‘Waar is Bobbie Gentry?’ – inderdaad die van Ode to Billie Joe - afgelopen jaar op deze site had een voorspellende waarde. Afgelopen jaar kwam de achtdelige box The Girl From Chicksaw Country – The Complete Capitol Masters op de markt. Voor velen een eerste kennismaking, maar niet voor Gijsbert Kamer van de Volkskrant die haar in zijn verhaal De muziek van de mysterieuze Bobbie Gentry krijgt eindelijk de eer die haar toekomt opnieuw – en terecht – in het zonnetje zette.

Eerbetoon
Ook voor NPO Radio 1 was deze verzamelbox aanleiding nog een keer aandacht te besteden aan dit fenomeen. Het nummer en de zangeres, die drie Grammy’s won en met haar gelijknamige album Sgt. Peppers van de eerste plaats drong. De Nieuws BV had daarom niet minder dan een eerbetoon aan Gentry met muziekjournalist Guuz Hoogaerts en zangeres Kris Berry.

Lees meer: Tribute met Carice &
Waar is Bobbie Gentry? De stilte na ‘Billy Joe’

Tribute met Carice
En dan was er dit voorjaar ook nog een tribute-cd van en door Mercury Rev, Bobbie  Gentry’s The Delta Sweet Revisited. Lees de bespreking in Heaven.
Twee opmerkelijke zaken daarop – naast een hele hoop galm. In de eerste plaats een vocale bijdrage van onze eigen Carice van Houten die de zang op Parchman Farm voor haar rekening neemt.
En natuurlijk de vraag wie er het prijsnummer Ode to Billie Joe mag zingen. Dat is er natuurlijk maar één: Lucinda Williams.

De stilte na ‘Billy Joe’


“An unusual song and a remarkable singer”, kondigt tv-ster en zanger Andy Williams haar in 1967 aan in zijn show. Een mooi live-versie voor de BBC dateert van een jaar later en twee jaar later trad ze ook nog eens op – live met big band - in de Ed Sullivan Show. Daarna: stilte. Totale STILTE.

Actueel
De invloed van Gentry en haar Ode blijft actueel. Dave Cobb (1974) is de laatste tijd één van de meest gewilde producers in Nashville. Denk maar aan The Tree of Forgiveness (2018) van John Prine; The Nashville Sound (2017) van Jason Isbell and the 400 Unit; From A Room: Volume 1 (2017) van Chris Stapleton; de twee prachtplaten van neef Brent Cobb, Providence Canyon (2018 en Shine On Rainy Day (2016), en Metamodern Sounds in Country Music (2014), de doorbraakplaat van Sturgill Simpson.

De plaat Gentry blijkt ook aan de basis van zijn muzikale ontwikkeling te liggen. "Ode to Billie Joe was één van de platen die me de weg wezen naar de muziek uit het zuiden, met name omdat je kon horen dat grenzen niet bestonden Southern music", vertelde Cobb aan Rolling Stone. "Het is een vreemde versmelting van psychedelica, traditionele Southern music, folk- en hippie-cultuur, alles in één keer, en tegelijkertijd toch heel progressief en vooruitstrevend.”

Stekker & zoektocht
Bobby Gentry is in elk geval niet een van de country-sterren die verdwenen in de obscuriteit. Op het hoogtepunt van haar succes hield Gentry het optreden plotseling voor gezien. Geen interviews, geen nieuwe opnames, geen tv-optredens. Onaangekondigd trekt ze de stekker uit haar artiesten-bestaan. De wereld achterlatend met de prangende vraag wie was ze en waarom verruilde ze roem voor een teruggetrokken leven?

Hier de zoektocht naar een antwoord: http://www.wideopencountry.com/bobbie-gentry-mystery/