• Roots in beeld !
  • Roots in beeld !

Roots in beeld !

The Highwaymen

Er is de laatste tijd nogal wat aandacht voor rootsmuziek op televisie. Zo stond bluegrass en americana centraal in het programma Vrije geluiden van 12 mei jl., terwijl twee weken eerder ook al de Nederlandse bluesband Barrelhouse te gast was.

Waylon
Country – en dan met name Outlaw country – was medio juni aan de beurt in een special van De Wereld Draait Door. Waylon gaf ruime een half uur ‘college’ over de Outlaw Country Legends. Hij vertelde over, zong en speelde – uiterst efficiënt begeleid door drie muziekanten waaronder een fantastische pedalsteelgitarist – liedjes van onder andere Johnny Cash, Kris Kristofferson, Merle Haggard en uiteraard Waylon Jennings.
Met een gitaar op schoot eert Waylon de vrijbuiters en vrijheidsstrijders van de Amerikaanse gitaarmuziek, die Nashville en de Amerikaanse muziekgeschiedenis voor altijd zouden veranderen door zich niet altijd even netjes aan de regels te houden.
Kijk HIER terug en lees HIER het verhaal mèt de originele songs.

Wilco
En als we toch aan het terugkijken en -luistern zijn. In juni was ook een van de beste bands op dit moment te gast in Paradiso. Wilco liet horen hoe breed het begrip Americana kan worden opgerekt zonder ook maar iets aan kwaliteit in te boeten. Kijk en luister HIER dit hele concert terug.

Joost Zwagermans Americana
Enkele jaren geleden verschenen Americana van Joost Zwagerman, waarover we eerder onderstaand artikel schreven.

‘All things American’

Joost Zwagerman (1963-2015) noemt het zijn levenswerk, het twee keer 600 pagina’s tellende Americana.
"De term 'Americana' is het best bekend van de muziekstroming. ’All Things American’ is de oorspronkelijke betekenis," lichtte Joost Zwagerman zijn keuze toe voor deze titel aan Rut Joos op cobra.be.
Eerder publiceerde hij al zijn essays over muziek in de bundel Perfect Day.

Alternatieve geschiedenis
Zwagerman schrijft met Americana een alternatieve geschiedenis van Amerika. Het is het magnum opus van de auteur, wat betreft zijn non-fictie. Voor Americana 1&2. Omzwervingen in de Amerikaanse cultuur  (Arbeiderspers, 2013), maakte hij een keuze uit de honderden artikelen en essays die hij schreef over Amerikaanse cultuur: literatuur, popmuziek, film, beeldende kunst, fotografie, et cetera.

Bloemlezing
Voor wie Zwagermans twee delen Americana too much is, distilleerde Peter Buwalda daaruit een bloemlezing, Americana. Een selectie uit zijn omzwervingen in de Amerikaanse cultuur’ (Arbeiderspers, ISBN 9789029506885).

Meer kijken & lezen
Kijk HIER naar het gesprek met Zwagerman over zijn Americana in De Wereld Draait Door.
Lees hier de recensies uit Vrij Nederland, uit USA365 en uit de Reactor.