• American Epic: driedelige serie en film over Roots-muziek

American Epic: driedelige serie en film over Roots-muziek

In de documentaire serie The American Epic wordt het legendarische, verloren gewaande eerste elektrische geluidsopnamesysteem uit 1925 hersteld. In totaal bracht het team bijna een decennium door met het herbouwen van dit origineel opnamesysteem uit de jaren 1920 – het is nu het enige overgebleven ter wereld. Deze driedelige serie bevat een compacte geschiedenis in beeld en geluid van de eerste vastgelegde Amerikaanse rootsmuziek.

Sessies
In de meermaals bekroonde vervolgfilm The American Epic Sessions van de American Epic-serie nodigen de muzikanten / producers Jack White en T. Bone Burnett de grootste artiesten van vandaag uit om hun vaardigheden te testen tegen de verloren gewaande machine die hun muzikale idolen en voorgangers heeft opgenomen, 90 jaar nadat het werd uitgevonden.
Ontdaan van het comfort en de veiligheid van moderne technologie, behoren muzikanten als Nas, Elton John, de Alabama Shakes, Steve Martin, Taj Mahal, Ana Gabriel, Ashley Monroe, Willie Nelson en Merle Haggard tot de artiesten die drie minuten en één kans hebben, om hun muziek in een ronddraaiende wasschijf te etsen voordat het gewicht de vloer raakt.
Zo gaan ze terug naar de basis om de energie van een uniek live-optreden vast te leggen in de groeven van een roterende wax-schijf. Deze opnames zijn precies zo gespeeld zoals ze werden gemaakt.

Links
De film The American Epic Sessions (uitgezonden door Arte, dus met Duitse ondertiteling)
De documentaire-delen:
1. American Epic - The Big Bang (First Episode)
2. American Epic - Blood and Soil (Second Episode)
3. American Epic - Out of the Many, the One (Third episode).

Meer informatie:
Website American Epic
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_American_Epic_Sessions